Gedragstherapie
Momenteel ben ik nog in opleiding tot gedragstherapeut. Als ik ben afgestudeerd zal ik hiermee zo snel mogelijk starten. Hieronder kan je alvast wat meer informatie vinden.
Honden zijn een deel van het gezin, het gezelschap van een hond kan ons veel liefde en plezier geven. Maar wat als de hond ongewenst gedrag vertoont? Een angstige, agressieve of onzindelijke hond kan voor teleurstelling, frustratie en ook stress in het gezin zorgen. Er ontstaan discussies en er komen verwijten, sommige eigenaren denken dat ze er maar mee moeten leren leven, of overwegen zelfs hun hond af te staan.
Laat ik je meteen geruststellen: probleemgedrag is in de meeste gevallen op te lossen.
Hoe werkt het?
Er is jammer genoeg geen standaard stappenplan. Elk probleem heeft een aparte aanpak nodig.
Ik begin met het in kaart brengen van het probleem met:
- een vragenlijst over het gedrag van je hond
- een huisbezoek
Daarna wordt er advies gegeven; hoe gaan we het probleem aanpakken? In de meeste gevallen zullen meerdere sessies nodig zijn. We bespreken samen de verschillende mogelijkheden. Maar denk eraan: bij eender welke vorm van gedragstherapie zal jij als baasje zelf aan de slag moeten met je hond. Jij kent jouw hond het beste. Het zou kunnen dat jij of jouw gezin je eigen gedrag zal moeten aanpassen. Dit is een investering in een goede relatie met je hond.
"Dogs do speak, but only to those who know how to listen." - Orhan Pamuk
Let op: Ik ben geen dierenarts. Soms worden de gedragsproblemen van een hond veroorzaakt door een onderliggende (medische) aandoening. Daarom kan het ook aangeraden zijn om je hond door een dierenarts, osteopaat, fysiotherapeut, ... te laten onderzoeken.